Bewegen en gezondheid

Iedereen weet dat bewegen goed voor je is. Wanneer je voldoende beweegt voel je je fitter en is de kans op gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten en diabetes kleiner. Maar voldoende beweging is ook goed voor je geestelijke gezondheid. Studies suggereren zelfs dat 20 minuten lichamelijke inspanning meestal een positief effect op je gemoedstoestand heeft. Daarnaast kan je vaak beter omgaan met stress en verlaag je het risico op een depressie wanneer je regelmatig beweegt. Bovendien kunnen sporten of beweegactiviteiten ook heel gezellig zijn, wanneer je het in teamverband of samen met een maatje doet.

 

Om mensen te stimuleren voldoende te bewegen, zijn door De Gezondheidsraad beweegrichtlijnen opgesteld. Bekijk hier de Beweegrichtlijnen 2017.

 

Aanpak Harten voor Sport

Harten voor Sport helpt mensen op weg naar een gezonde leefstijl met voldoende beweging. De nadruk ligt hierbij op de krachtwijken. Wij brengen Utrechters in aanraking met een sport of beweegactiviteit die bij hen past, zodat mensen gemotiveerd raken en zelfstandig aan de slag gaan. Voor jeugd en jongeren organiseren we samen met verenigingen en jongeren activiteiten zoals de Buurtsportclub, Streetsports en Clinics.

Voor volwassenen zijn onze beweegmakelaars actief om ervoor te zorgen dat er voor iedereen een passende sport of beweegactiviteit is. Zij werken veel samen met zorg- en welzijnsorganisaties om mensen met de juiste activiteit in aanraking te brengen.

Speciaal in het kader van gezondheid organiseren wij LEFF om overgewicht tegen te gaan bij kinderen en fit-testen voor volwassenen om mensen inzicht te geven in hun lichamelijke gesteldheid. In de wijken Zuid en Overvecht zijn twee vitaliteitsmakelaars actief. Zij helpen en ondersteunen wijkbewoners naast sporten en bewegen, ook bij andere zaken die een rol spelen bij een gezonde leefstijl, zoals voeding en ontspanning.

 

Lees meer over wat we doen voor

Jeugd

Jongeren

Volwassenen

 

Bronnen

Fittest